Konferencia Lúčky – marec 2019

V Kúpeľoch Lúčky pri Ružomberku sa v dňoch 29.3. a 30.3.2019 konala konferencia pod názvom : Interes – Myslieť na budúcnosť sa oplatí. Cieľom bolo podporiť celospoločenskú diskusiu o vytvorení systému starostlivosti pre športovcov .

Usporiadali ju členovia Klubu ligových kanonierov so spol. Sportimax , ktorí si medzi seba pozvali bývalých úspešných Slovenských reprezentantov a spolu so zástupcami Ministerstva školstva, vedy, kultúry a športu SR, Slovenského futbalového zväzu, trénerskej obce ale aj samosprávy obcí sa venovali okrem iného aj otázkam či vytvára zákon o športe dostatočný priestor pre život športovca po kariére .

Silné príbehy krasokorčuliarky Oli Beständigovej, tenistky Martiny Suchej, lyžiarky Natálie Šubrtovej, hokejistov Miroslava Laža, Petra Podhradského a futbalistov Ľuba Luhového a Roba Semeníka mali spoločného menovateľa : Život športovca je životom v bubline .

Všetci sa jednoznačne zhodli, že najhoršie, čo môže mladý športovec do života dostať, je filozofia : Ty nič nerieš, len trénuj ! A s touto vetou sa stretával každý z nich.

Dušan Šaradín, tréner našej úspešnej paralympijskej dvojice Henrieta Farkašová Natália Šubrtová podotkol, že občas sa tento výrazný fokus na športovú kariéru prejaví dokonca aj stratou  vlastnej identity, keď zverenec očakáva od svojho manažéra, či trénera riešenie akejkoľvek životnej situácie. A keď riešenie neprichádza, môže to vyústiť až do osobnej tragédie.

Jednoznačnými krokmi k zlepšeniu tejto situácie by mali byť kvalitní mentálni kouči, či podpora finančnej gramotnosti ku ktorej sa už pristupuje v hlavných športoch.

Peter Sepeši, člen výkonného výboru SFZ podotkol , že zamestnanecké vzťahy v športe nepriniesol Zákon o športe, ale zákonník práce, ktorý definuje znaky závislej práce. Donedávna sa tento problém neriešil a ani sa to od športovcov zo strany štátu nevyžadovalo.

Podľa Žanety Surmajovej – generálnej riaditeľky sekcie legislatívno-právnej na ministerstve školstva SR by pozitívnym prínosom k duálnej kariére športovca mohli byť  aj stredné športové školy, ktoré sa aktuálne rozbiehajú a ktoré by mali pripraviť športovca popri aktívnej činnosti aj na povolanie v ktorom sa uplatní  po kariére.         Konferencia v Kúpeľoch Lúčky otvorila množstvo zaujímavých tém ktoré budú určite súčasťou ďalších podobných podujatí .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *